Exposities

by peter | 22 maart 2018 13:46

Regelmatig is in ons gebouw een tentoonstelling te zien. We laten beeldend werk zien van leden en belangstellenden, of van mensen die op een andere wijze een binding hebben, of zoeken met onze kerk. De exposities in De Andrieskerk zijn rond de Mensenwijdingsdienst[1] vrij te bezoeken.

Nu te zien

Lousanne Schuuring met schilderijen, tekeningen en glasobjecten onder het thema ‘Openstelling’ (van 6 juni t/m 25 juli). Het werk van Lousanne is zeer kleurrijk, stralend en divers. In de Andrieskerk exposeert zij een serie ladders, die naar de hemel reiken. Zijn het Jacobsladders? Ook is er een grote Engel te zien, naast schilderijen die enigszins doen denken aan Aboriginal-kunst. En haar recente precieze ‘Corona-tekeningen’ van vogels worden hier ook getoond.

Archief

[2]

Tatiana Nechytailo

Tatiana Nechytailo is geestelijke in Kiev, Oekraïne. Haar schilderwerk maakt momenteel een kleine tournee langs enkele kerken van de Christengemeenschap in Nederland. Na Driebergen, Zutphen en Meppel en Amsterdam (14 maart t/m 31 mei) is nu Bussum aan de beurt.

Jenneke Smallenbroek, schilderijen en Roeland van de Wall Repelaer, beelden (11 jan t/m 14 maart 2020). In grote en krachtige beelden onderzoekt Jenneke licht en duister en het doorwerken van de kleur. Haar zoektocht is begonnen bij het schilderen van vrije en expressionistische werken. Roeland maakt abstract ruimtelijk werk in diverse materialen, zoals brons, steen en hout. Hij laat zich inspireren door de wetmatigheid van levensprocessen.

Erna Landweer met ‘Het droomlied van Olav Asteson’ (24 december 2019 t/m 10 januari 2020). Het droomlied is een oud Noors verhaal. Olav Asteson valt op Kerstavond in een diepe slaap. Zijn droomtijd duurt tot Driekoningen. Als hij dan wakker wordt, heeft hij een hele reis gemaakt. Het droomlied wordt gezien als een inwijding in de geheimen van het bestaan.

Droomlied[3]

Olav Asteson valt in een diepe slaap.

Wietske Kelling met schilderijen in wol (1 t/m 23 december). Ze heeft ons ‘belevingsbeelden’ laten zien van de jaargetijden en de jaarfeesten, waaronder Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst en Driekoningen.

Eva Mees met ‘apocalyptische zegels’, die verwijzen naar scenes uit het Bijbelboek Openbaringen (27 oktober t/m 30 november). Op 17 november hield Siegwart Knijpenga een inleiding over de Apocalyps aan de hand van zeven eigen houtsnijwerken, die de laatste twee weken ook te zien waren.

Janneke Rosenbrand (29 september t/m 26 oktober) een selectie uit haar werk rond het thema Michaël door Peter Rosenbrand. Kleurrijke schilderijen met edelstenen. Over de strijd tussen licht en donker.

Crispijn Geus (25 augustus t/m 28 september) foto’s van het leven op het Waterlooplein in Amsterdam. Crispijn is zelf marktkoopman. En hij fotografeert.

Mieke Kleinendorst (12 juni t/m 24 augustus) exposeerde een bronzen beeld van een cherubijn (engel), die de wacht houdt. Kleurpotloodtekeningen van ‘vliegende landschappen’, die stilaan vorm krijgen (engelen worden). Stemmingen vertalen zich bij haar in (Portugese) landschappen.

20190616_124151[4]

Hans-Dieter Appenrodt (19 april – 11 juni) exposeerde schilderijen in eitempera en/of met olieverf. Het thema was Pasen, maar ook het Voorjaar kwam aan bod met Vlindertuin, en Zomers. Zijn werk is uiterst kleurrijk en fijnzinnig. Figuratief of abstract? Appenrodt maakt die keuze niet, want: ‘Elke figuur heeft een vorm en wil beeldend ervaren worden, en elke vorm heeft haar specifieke geste en gestalte’.

Lida van Twisk (22 maart – 19 april) met ‘Constructions and Decompositions’, olieverfschilderijen en collages. Haar werk gaat over het zoeken naar houvast in de materie. Maar tegelijkertijd ook over het breekbare en kwetsbare, door het uiteenvallen en verglijden van die materie. Wat overblijft is dat wat altijd en eeuwig is.

Herman Smit (2 februari – 22 maart) exposeerde abstracte groeivormen, waarin we nog wel boomknoppen kunnen herkennen. “Waar ik het meest van hou is het voorjaar. De boomknoppen zijn dan net ingepakte cadeautjes en kunnen duizend dingen zijn”, zegt hij hier zelf over. In een krachtige en heldere beeldtaal laat hij ons mee verwonderen over de natuur.

Loes Arents (2 december 2018 t/m 1 februari 2019) exposeerde acrylverfschilderijen, soms vermengd met pastel, en enkele tekeningen. De onderwerpen zijn religieus of spiritueel, en symbolisch. “Licht en kleur zijn heel belangrijk in mijn leven. De betekenis van mijn naam Loes is licht.”

Otilia Broekers (28 september t/m 30 november 2018) exposeerde schilderijen in acryl en olieverf op paneel en doek, onder de intrigerende titel ‘Offer anders’. Er was ook een serie over de sacramenten in de Christengemeenschap bij.

IMG_3034[5]

Gerard van Hulzen (19 augustus t/m 28 september 2018): een nieuwe selectie uit zijn werk. Oorspronkelijk opgeleid aan de VPA in Zeist, uit welke periode de schilderingen dateren, ontwikkelde hij zich later tot beeldhouwer. Gerard van Hulzen (1946 – 2015) maakte in de loop der jaren honderden kunstwerken geïnspireerd door de natuur en de omgeving van zijn atelier in het Fort aan de Drecht.

Wim Missel (19 juli tot 19 augustus 2018): schilderijen van onderwerpen uit zijn dagelijkse omgeving.

Elisabeth van Cruysen (22 juni tot 19 juli 2018): schilderijen over het Onze Vader, en over cultuurperioden in de geschiedenis, in regenboogkleuren.

'Maar verlos ons van het boze' [6]

‘Maar verlos ons van het boze’ Elisabeth van Cruijsen

Lydia Bakker (25 mei tot vrijdag 22 juni 2018): schilderijen en tekeningen van kinderen, landschappen en bloemen. Ook naar bestaande kunstwerken, zoals ‘De tuin’ van Jacobus van Looy.

Petra Rosenberg (1 april tot 25 mei 2018): houten beelden en kleurrijke schilderijen. Klank & kleur.

Lisa Hartog 02[7]

Lisa Hartog (4 maart tot 1 april 2018): haar thema tijdens deze Lijdenstijd was eenzaamheid en verbinding, overgave en opstanding. Het werk is kleurrijk én zwart-wi

Endnotes:
  1. Mensenwijdingsdienst: https://amsterdam.christengemeenschap.nl/mensenwijdingsdienst/
  2. [Image]: https://amsterdam.christengemeenschap.nl/files/IMG_2281-e1585758424384.jpg
  3. [Image]: https://amsterdam.christengemeenschap.nl/files/IMG_2273.jpg
  4. [Image]: https://amsterdam.christengemeenschap.nl/files/20190616_124151-e1561320611306.jpg
  5. [Image]: https://amsterdam.christengemeenschap.nl/files/IMG_3034-e1540304587940.jpg
  6. [Image]: https://amsterdam.christengemeenschap.nl/files/IMG_2331.jpg
  7. [Image]: https://amsterdam.christengemeenschap.nl/files/Lisa-Hartog-02.jpg

Source URL: https://amsterdam.christengemeenschap.nl/exposities/