Exposities

Print this entry

In ons kerkgebouw zijn regelmatig tentoonstellingen te zien. We tonen beeldend werk van leden en belangstellenden, of van mensen die op een andere wijze een binding hebben, of zoeken met onze kerk. De exposities in De Andrieskerk zijn rond de Mensenwijdingsdienst vrij te bezoeken.

Nu te zien

Tom en Petra Rosenberg exposeren houten beelden, schilderijen, grafiek en reliëfs. Een van de inspiratiebronnen van Petra is de lier, waarvoor zij zelf muziek heeft gecomponeerd. Deze wordt regelmatig in de Mensenwijdingsdienst tot klinken gebracht. In haar beeldende kunst veranderen klankkleuren in kleurschakeringen op het doek. Abstracte vormen lenen zich hier goed voor. In haar grafiek ontstaat met elke kleurendruk weer een nieuwe sfeer. Haar man Tom gaf als (voormalig) uitgever regelmatig opdracht tot illustraties. Na zijn pensionering is hij zelf gaan schilderen, modeltekenen en -boetseren. Uiteindelijk kwam hij uit bij beeldhouwen in hout. Het gevecht, waarbij een ongevormd stuk hout tot een beeld dat iets te vertellen heeft wordt omgevormd, blijft hem boeien.

Archief

Van 29 september tot 30 oktober, in de Michaëlstijd, liet Heleni Greeve zeven Poorten zien. Op intuïtieve wijze ontstaan, opgebouwd uit de kleuren kobaltblauw, indigo en okergeel. In de diepe duisternis die ontstond, kon een innerlijk licht gaan gloeien. Op zondag 10 oktober vertelde zij na de dienst over haar werk, en was er gelegenheid om vragen te stellen.

Van 24 juli tot 28 september de verfijnde, spiralende vormen Ruud Jaspers. Het lijken schelpen, bladeren, zaden.  In dezelfde periode bracht Jos Bregman de toeschouwer met zijn robuuste boomschijven dicht bij de herkomst van hout. Jos: “Samen blazen we een boom als een wezen (nieuw) leven in, een ode aan de boom.” Op zondag 5 september vertelde hij over zijn sociale houtkunst.

Sonja Hartsuiker met gouaches en pastels (26 mei tot 24 juli). Haar werk ‘spreekt’ door krachtige kleuren en in min of meer abstracte beelden. Op zondag 30 mei leidde Frans Geus de tentoonstelling en de kunst van Sonja in.

Herman Smith met ‘Pasen in de natuur’ (30 maart tot 26 mei) . Herman bestudeerde, tekende en schilderde jarenlang boomknoppen. Van precies en realistisch tot een exacte verbeelding van de krachten die hierbij spelen. Op zondag 11 april hield schrijfster Désanne van Brederode een inleiding bij zijn werk. Er is ook een publicatie verschenen: ‘Pasen in de natuur – Bomen dichterbij, Herman Smith’.

‘Uitlopende esdoornknop’ Herman Smith

Van 4 januari tot 7 maart 2021 exposeerden wij schilderijen van Hans Emmelkamp. Zelf zegt hij hierover: “Als beeldend kunstenaar maak ik – zowel in het platte vlak, als ruimtelijk – werken met ‘stilleven-achtige’ geabstraheerde vormen. De vormen zijn geen doel op zich. Het zijn eerder verschijningsvormen die mij een zeker houvast bieden in de compositie die ontstaat. Ik vergelijk ze met de klankaanduidingen in een muzikale compositie. En dan bij voorkeur in een langzaam deel (Adagio).”

Van 2 november 2020 tot 4 januari 2021 hadden wij Heidi Ochsner met haar wollen schilderijen. Onder de titel ‘Micro-macrokosmos’ ontmoeten kleine bouwstenen als cellen, of juist bijzonder grote elementen – denk aan planeten of sterrenstelsels – elkaar in het werk. Tijdens het viltproces met water en zeep ontstaat het doek van zuiver scheerwol. Door de bijzondere verwerking van de wol en het subtiele kleurenspel neemt Heidi Ochsner de toeschouwer mee in andere dimensies.

Van 4 september tot 2 november 2020 exposeerde Rik ten Cate zijn elegante en krachtige bronzen engelenbeelden. Een bijzondere en welkome bijdrage aan de Michaëlstijd. Bekijk meer op zijn website: Rik ten Cate


Bronzen engelen van Rik ten Cate

Lousanne Schuuring met schilderijen, tekeningen en glasobjecten onder het thema ‘Openstelling’ (van 6 juni tot 4 september 2020). Het werk van Lousanne is kleurrijk, stralend en divers.

Tatiana Nechytailo

Tatiana Nechytailo is geestelijke in Kiev, Oekraïne. Haar schilderwerk maakt momenteel een kleine tournee langs enkele kerken van de Christengemeenschap in Nederland. Na Driebergen, Zutphen en Meppel en Amsterdam (14 maart t/m 31 mei 2020) is Bussum aan de beurt.

Jenneke Smallenbroek, schilderijen en Roeland van de Wall Repelaer, beelden (11 jan t/m 14 maart 2020). In grote en krachtige beelden onderzoekt Jenneke licht en duister en het doorwerken van de kleur. Haar zoektocht is begonnen bij het schilderen van vrije en expressionistische werken. Roeland maakt abstract ruimtelijk werk in diverse materialen, zoals brons, steen en hout. Hij laat zich inspireren door de wetmatigheid van levensprocessen.

Erna Landweer met ‘Het droomlied van Olav Asteson’ (24 december 2019 t/m 10 januari 2020). Het droomlied is een oud Noors verhaal. Olav Asteson valt op Kerstavond in een diepe slaap. Zijn droomtijd duurt tot Driekoningen. Als hij dan wakker wordt, heeft hij een hele reis gemaakt. Het droomlied wordt gezien als een inwijding in de geheimen van het bestaan.

Droomlied

Olav Asteson valt in een diepe slaap.

Wietske Kelling met schilderijen in wol (1 t/m 23 december 2019). Ze heeft ons ‘belevingsbeelden’ laten zien van de jaargetijden en de jaarfeesten, waaronder Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst en Driekoningen.

Eva Mees met ‘apocalyptische zegels’, die verwijzen naar scenes uit het Bijbelboek Openbaringen (27 oktober t/m 30 november 2019). Op 17 november hield Siegwart Knijpenga een inleiding over de Apocalyps aan de hand van zeven eigen houtsnijwerken, die de laatste twee weken ook te zien waren.

Janneke Rosenbrand (29 september t/m 26 oktober 2019) een selectie uit haar werk rond het thema Michaël door Peter Rosenbrand. Kleurrijke schilderijen met edelstenen. Over de strijd tussen licht en donker.

Crispijn Geus (25 augustus t/m 28 september 2019) foto’s van het leven op het Waterlooplein in Amsterdam. Crispijn is zelf marktkoopman. En hij fotografeert.

Mieke Kleinendorst (12 juni t/m 24 augustus 2019) exposeerde een bronzen beeld van een cherubijn (engel), die de wacht houdt. Kleurpotloodtekeningen van ‘vliegende landschappen’, die stilaan vorm krijgen: engelen worden. Stemmingen vertalen zich bij haar in (Portugese) landschappen.

20190616_124151

Hans-Dieter Appenrodt (19 april – 11 juni 2019) exposeerde schilderijen in eitempera en/of met olieverf. Het thema was Pasen, maar ook het Voorjaar kwam aan bod met Vlindertuin, en Zomers. Zijn werk is uiterst kleurrijk en fijnzinnig. Figuratief of abstract? Appenrodt maakt die keuze niet, want: ‘Elke figuur heeft een vorm en wil beeldend ervaren worden, en elke vorm heeft haar specifieke geste en gestalte’.

Lida van Twisk (22 maart – 19 april 2019) met ‘Constructions and Decompositions’, olieverfschilderijen en collages. Haar werk gaat over het zoeken naar houvast in de materie. Maar tegelijkertijd ook over het breekbare en kwetsbare, door het uiteenvallen en verglijden van die materie. Wat overblijft is dat wat altijd en eeuwig is.

Herman Smith (2 februari – 22 maart 2019) exposeerde abstracte groeivormen, waarin we nog wel boomknoppen kunnen herkennen. “Waar ik het meest van hou is het voorjaar. De boomknoppen zijn dan net ingepakte cadeautjes en kunnen duizend dingen zijn”, zegt hij hier zelf over. In een krachtige en heldere beeldtaal laat hij ons mee verwonderen over de natuur.

Loes Arents (2 december 2018 t/m 1 februari 2019) exposeerde acrylverfschilderijen, soms vermengd met pastel, en enkele tekeningen. De onderwerpen zijn religieus of spiritueel, en symbolisch. “Licht en kleur zijn heel belangrijk in mijn leven. De betekenis van mijn naam Loes is licht.”

Otilia Broekers (28 september t/m 30 november 2018) exposeerde schilderijen in acryl en olieverf op paneel en doek, onder de intrigerende titel ‘Offer anders’. Er was ook een serie over de sacramenten in de Christengemeenschap bij.

IMG_3034

Gerard van Hulzen (19 augustus t/m 28 september 2018): een nieuwe selectie uit zijn werk. Oorspronkelijk opgeleid aan de VPA in Zeist, uit welke periode de schilderingen dateren, ontwikkelde hij zich later tot beeldhouwer. Gerard van Hulzen (1946 – 2015) maakte in de loop der jaren honderden kunstwerken geïnspireerd door de natuur en de omgeving van zijn atelier in het Fort aan de Drecht.

Wim Missel (19 juli tot 19 augustus 2018): schilderijen van onderwerpen uit zijn dagelijkse omgeving.

Elisabeth van Cruysen (22 juni tot 19 juli 2018): schilderijen over het Onze Vader, en over cultuurperioden in de geschiedenis, in regenboogkleuren.

'Maar verlos ons van het boze'

‘Maar verlos ons van het boze’ Elisabeth van Cruijsen

Lydia Bakker (25 mei tot vrijdag 22 juni 2018): schilderijen en tekeningen van kinderen, landschappen en bloemen. Ook naar bestaande kunstwerken, zoals ‘De tuin’ van Jacobus van Looy.

Petra Rosenberg (1 april tot 25 mei 2018): houten beelden en kleurrijke schilderijen. Klank & kleur.

Lisa Hartog 02

Lisa Hartog (4 maart tot 1 april 2018): haar thema tijdens deze Lijdenstijd was eenzaamheid en verbinding, overgave en opstanding. Het werk van Lisa is kleurrijk én zwart-wit.